Председателят на ОбС бе избран за член на Контролния съвет на Асоциацията на председателите


На провелото се на 24 и 25 октомври 2008 год. събрание на Националната асоциация на действащи председатели на Общински съвети в България председателят на ОбС-Пазарджик инж. Георги Йорданов бе избран за член на Контролния съвет.
 На събранието бяха гласувани промени в Устава, а


preds_asoci.jpgс председателя на правната комисия в Народното събрание Янаки Стоилов бяха дискутирани предложения за промени в законодателството, разказа на редовната си месечна пресконференция Георги Йорданов.
 От името на Асоциацията е отпаднало определението „действащи“, но фактически това остава Асоциация на действащите председатели на общински съвети в страната. Приет е бил работен план на Асоциацията за периода 2008/2009 година. В него е заложено провеждането на дискусионни форуми и пътуващи семинари за обмяна на опит. С председателя на комисията по правни въпроси в Народното събрание Янаки Стоилов е обсъден вариант за делегиране на бюджетите на Общинските съвети. Поради конфликт между кмета и председателя на ОбС на много места Общинският съвет въобще не разполагал с никакъв бюджет. Председателите на общински съвети са поискали да бъде усложнена процедурата за запориране на общинските банкови сметки. Предложен е бил вариант, когато има осъдителна присъда срещу общината, парите по делото да залегнат в бюджета за следващата година и ако тогава не бъдат платени, да се премине към запор. Председателите на Общински съвети са обсъдили с Янаки Стоилов и законодателни промени, според които председателите се избират и освобождават с мнозинство от 2/3 от гласовете, а не както досега – половината съветници плюс един. Пред Янаки Стоилов от Асоциацията са настоявали в държавния протокол да бъде определена и позицията на председателя на Общинския съвет. Той в момента не фигурира в протокола. Предложението е да бъде заедно с кмета на общината на седма позиция или на следващата -осма позиция. Председателят на ОбС Пазарджик Георги Йорданов представи пред медиите новата интернет страница на ОбС, както и проектите за решения на предстоящото заседание.

понеделник 27 октомври 2008 - 18:45:50

© 2008 Общински съвет - Пазарджик
This site is powered by e107, which is released under the terms of the GNU GPL License.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика за поверителност